28 poze   22892 vizite

Fisele de evidenta zootehnica

Fisele de evidenta zootehnica
(modelele A si B) oglindesc insusirile morfoproductive si originea fiecarui iepure in parte, inclusiv a tineretului pentru inlocuirea matcii.
Insemnarile in fise trebuie facute regulat, cu atentie si constiinciozitate; altfel, ele nu au nici o valoare practica. Pe linga restul datelor pentru determinarea standardului rasei sint necesare si informatii referitoare la unele masuratori biometrice ce se fac cu ocazia cintaririi iepurilor, dintre care mai frecvente sint urmatoarele: — lungimea corpului — se masoara ele la virful botului pina la baza cozii; — lungimea urechilor — se masoara pavilionul urechii (pe partea interna), de la baza pina la virful lui (lungimea urechilor corespunde aproximativ cu lungimea capului). In general, regiunile corporale isi termina cresterea inainte ca greutatea corporala sa ajunga la cea de adult.
Intensitatea lor de crestere este maxima pina la 3 luni si se termina pina la 1 an (la forma definitiva ajunge mai intii toracele, apoi lungimea corpului, a urechilor — la 10 luni, a capului — la 11 luni, iar membrele mai tirziu). Primele date in fisa zootehnica se inscriu de pe „tablita de boxa", care trebuie sa existe la fiecare iepure si sa cu prinda: nr. matricol, virsta, rasa, data montei (nr. masculului si al femelei respective), numarul puilor nascuti si intarcati.
Registrele de productie
Sint diferite si cuprind date legate de activitatea economica a crescatorilor de iepuri din unitatile de crestere.
Registrul de magazie cuprinde rubrici pentru furajele intrate si pentru scaderea lor pe baza bonurilor de iesire, intocmite pe categorii de efective existente si dupa consumuri specif ice (norme si ratii).
Scaderea furajelor consumate se face lunar, pe baza de borderouri de furajare in care se trece, pe zile, efectivele existente, inscrise numeric din registrul de miscare a animalelor. In acest al doilea registru iepurii sint trecuti pe virste, sexe si stari fiziologice, iar productia (tineretul) pe sporuri de greutate obtinute, ca rezultat al furajelor consumate.
Cu ocazia bonitarii se intocmesc procese-verbale tip, cu indicarea clasarii efectivelor (pentru reproductie, productie de carne, sacrificare, vinzare). Tot pe baza de procese-ver¬bale tip se scad din elective iepurii morti si sacrificarile de necesitate (accidentati, boli etc.).
Evidenta puilor nascuti se face pe baza de procese-verbale de nastere, urmind ca trecerea lor in registrele de productie sa se opereze numai la data intarcarii.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.