28 poze   22894 vizite

Ingrasarea iepurilor

Ingrasarea iepurilor
Carnea de iepure fiind foarte hranitoare, gustoasa si usor de digerat, se pune problema, ca inainte de sacrificare, iepurii sa fie ingrasati.
Aceasta operatiune se face va¬ra si toamna pina tirziu si se practica, de regula, la: iepurii scosi la reforma din efectivele matca; iepurii care nu intrunesc insusirile rasei respective (in cazul crescatoriilor de reproductie); masculii castrati; tineretul metis, chiar de la doua luni, bine dezvoltat, destinat obtinerii unei carni fragede si gustoase, care supus unei cresteri fortate timp de o luna poate ajunge la circa 2 kg (broiler).
Durata ingrasarii este de 20 zile pentru iepurii adulti si de 30 zile pentru tineretul (broiler) supus unui regim special de furajare.
In perioada de ingrasare, la iepurii adulti se poate obtine un spor de carne de 25—30% fata de greutatea initiala, iar la tineret, de 45—50%, observindu-se la exterior o rotunjire a corpului.
Iepurii destinati ingrasarii sint cazati in loturi mici (adulti cite 3 in boxa; tineri cite 5 in boxa), "dupa sex, greutate si starea de intretinere. Adaposturile destinate efectivelor supuse ingrasarii se instaleaza in locuri izolate, sub soproane semi-obscure si ferite de orice zgomot.
In perioada de ingrasare nu se recomanda sa se dea varza si ridichi, deoarece ele dau un gust neplacut carnii si produc diaree. In schimb, ramurile verzi, frunzele si faina de brad dau carnii o aroma si gust placut, asemanator vinatului.
Raportul nutritiv trebuie sa fie larg (1:7—8) la iepurii adulti, fiindca furajele bogate in hidrocarbonate (cartofi, uruieli, furaje verzi) indeplinesc la ingrasat rolul principal; la tineret, raportul nutritiv trebuie sa fie mijlociu (1:4—5). Pentru iepurii cu greutatea corporaia de 4 kg sint necesare 0,19—0,2 U.N. si 23—25 g P.D.; pentru tineret pasta umeda si grauntele se dau la discretie.
In hranirea iepurilor adulti, pe durata celor circa 20 zile de ingrasare se disting doua etape: in prima se reduc usor fibroasele (finurilej si masa verde si se maresc concentratele, iar in etapa urmatoare se inlocuieste mai mult finul si masa verde cu concentrate (in special uruiala de porumb), la care se adauga si plante aromate.
La tineretul in virsta de cel putin doua luni, bine dezvoltat, se urmareste ca, dupa o luna de ingrasare, sa se obtina iepuri (broiler) de circa 2 kg, destinati pentru export. Furajarea broileri lor se face in conditii cu totul speciale, administrindu-li-se ratia de furaje in 5 tainuri, dintre care si in timpul noptii.
Ingrasarea se face pe baza de pasta umeda (cu zer sau lapte tras) de cea mai buna calitate (cartofi fierti fara coaja + tarite de griu + faina de lucerna + faina de oase + sare). Restul furajelor necesare cresterii si ingrasarii rapide (fin, morcovi etc.) pot fi inlocuite cu furaje granulate (la discretie).
Prezentam in tabelul 9 citeva example de ratii furajere folosite in perioada de ingrasare. lata, de exemplu, cum se poate repartiza intr-o zi hrana iepurilor pusi la ingrasat:
dimineata — cartofi fierti cu tarite; la prinz ovaz boabe sau uruiala sub forma de pasta umeda, porumb fiert sau mazare muiata cu tarite etc.; la ora 16 — radacinoase cu plante aromate; seara — ovaz sau alte graunte; peste noapte se lasa la discrete fin sau ramuri verzi.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
didis 9 April 2011  
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.